Tarihçemiz

Her şey 1984 yılında TRT'de yayınlanan bir televizyon programıyla başladı. Almanya'da yaşayan Türk işçi çocuklarının yaşadıkları sıkıntıların konu edildiği programda, çocukların kültür çatışması ve adaptasyon problemleri sonucunda kendilerini kötü alışkanlıkların içinde buldukları, milli kültürlerinden uzaklaşıp, milletine yabancı birer birey olarak Almanya'da kayboldukları anlatıldı. Program, dönemin yöneticilerinin dikkatini çekince, Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler ve Din Öğretimi Genel Müdürü Hikmet Özdemir, inceleme yapmak üzere Almanya'ya gitti. Ve 1985 yılında, yabancı dil ile imam-hatip müfradı birleştirilerek, Türkiye'nin ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi Beykoz'da kuruldu.İsmail KASAROĞLU başkanlığındaki Kasaroğlu Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından arsa ve binası karşılanan okulumuz 14 Ekim 1985'te Mehmet Dede'nin kurucu müdürlüğünde "Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi" adıyla eğitim öğretim hayatına başladı. Okulumuzun eğitim kadrosu oluşturulurken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışına göndereceği öğretmenler arasından seçim yapıldı. Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ilk dönem öğrencileri Anadolu liseleri sınavında aldıkları puanlar ve diploma notları göz önünde bulundurularak seçildi. Okulumuzun ilk dönem öğrencisi olma şansını yakalayan 102 öğrencinin dörtte biri kadarını Almanya'da ikamet eden ailelerin çocukları, geri kalan kısmını ise Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrenciler oluşturmaktaydı.

Öğrenci sayısının giderek artması ve mevcut binanın yetersiz kalması sebebiyle Beykoz'da kurulan okulun, ilerleyen senelerde daha modern bir kampüse taşınması gündeme geldi. Araştırmalar neticesinde okulumuzun Kartal'da bulunan şu anki arazisi üzerinde karar kılındı ve bir merkez bina, bir pansiyon binası ve lojman inşa edildi. 1990 yılının yazında okulumuz Kartal ilçesine taşındı ve bugünkü ismini aldı.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde verilen eğitimin kalitesi, çocuklarını söz sahibi bireyler olarak yetiştirmek isteyen velilerin dikkatini çekti. Bu durum KAİHL'nin hem başarılı öğrenci sayısının her geçen gün artmasını, hem de velilerinin desteği sayesinde eğitim öğretim faaliyetlerinin üst düzeyde gerçekleştirilmesini sağlamıştır.

Bu dönemde Okul Müdürü Mustafa Gözübüyükoğlu'nun fedakar ve azimli çalışmaları neticesinde bir araya gelen bir çok değerli veli, okulun daha etkin bir hale gelebilmesi için adeta seneler süren geceli gündüzlü bir çalışmanın mimarı olmuştur. Okul Koruma Derneği Başkanlığı'nı değerli sanayici Abdullah Sarımermer'in, Okul Aile Birliği Başkanlığı'nı Prof. Dr. Cevdet Küçük'ün üstlendiği bu dönemde, Mukaddes Eröğüt, Methiye Sarımermer, Saba Şanlı, Ruhsar Turalı, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Hakkı Şanlı, Feyzullah Kıyıklık, Fevzi Şensoy, Mehmet Çakır gibi velilerin maddi manevi katkılarıyla Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, kısa zamanda her türlü çağdaş eğitim imkânının sınırsızca öğrencilerin hizmetine sunulduğu bir eğitim yuvası haline geldi. 1992 ve 1995 yıllarında inşa edilen 2 ek bina ile Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi tam donanımlı bir eğitim kompleksine kavuştu.

Sahip olunan olanaklar ve sunulan eğitimin kalitesi 90'lı yıllarda KAİHL'yi bir çok alanda ön plana çıkardı. 1992 yılında ilk kız öğrencilerini alan okulumuz bir sene sonra ise ilk mezunlarını verdi. İki öğrencinin ÖYS sınavında ilk yüze girmesi, bundan sonraki yıllarda gelecek başarıların habercisi gibiydi. Bir sene sonra, 1994 ÖYS'de öğrencilerden Mustafa Önder Kıyıklık Fen-Matematik alanında tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye birincisi oldu ve böylelikle Kartal ülkenin gündemine oturdu. Bir imam hatip lisesi nasıl olur da Fen alanında Türkiye birincisi çıkarırdı? Kimilerine göre bu imkansızdı ve ancak tesadüf olabilirdi. Ertesi yıl 1995 ÖYS'de bu kez Selçuk Şimşek  Sosyal Bilimler Türkiye birincisi ve Türkçe-Sosyal alanında da Türkiye ikincisi oldu. Aynı yıl mezunlardan Murat Akgüç Fen Matematik alanında Türkiye 58.'si olarak başarıya ortak oldu. 1996 yılında Selim Tuzci ÖYS Türkçe Sosyal alanda birinci olurken, 1997 yılında ise Mehmet Sarımermer Türkçe-Matematik alanında Türkiye 4.'sü oldu. Aynı yıl iki öğrenci de yabancı dil alanında ilk 100'e girdi. Mezunların devam eden yıllarda elde ettiği dereceler, Kartal'ın başarısının tesadüfî olmadığını kanıtladı. İlk mezunlardan itibaren ard arda gelen bu başarılar nedeniyle, kamuoyunun gözü öncelikle Kartal'a, ardından tüm imam hatip okullarına çevrilmiştir.

Öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlere ilgisi de dikkat çekmektedir. Kartallıların sahip olduğu sosyal imkanlar uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en saygın üniversitelerinde bile yoktu. Bu yüzden devamlı gündeme gelmiş ve incelenmiştir. Okulumuzun en köklü yayın organı 1989 yılında yayınlanmaya başlayan Seher dergisidir. Bu güne kadar edebi, sanatsal, felsefi, dini, mizahi sayısız dergi neşredilmiştir. Kartal onlarca kulüp, atölye ve proje çalışmasını çatısı altnda bulundurmaktadır.

2007 yılında mevcut binalar büyük ölçüde yenilenerek bugünkü modern ve tam donanımlı binalarına  kavuştu. Merhum Abdullah Sarımermer ve Hasan Tahsin Uğur beyefendilerin gayret ve himmetleriyle inşa edilen tatbikat camimiz 2008 yılı Ramazan ayında ibadete açıldı.

Seçkin öğretmen – öğrenci kadrosu ve yılların birikimiyle eğitim faaliyetlerine devam eden okulumuz, geleceğin erdemli neslini hazırlıyor.

Yayın: 23.10.2013 - Güncelleme: 29.06.2022 16:29 - Görüntülenme: 14137