T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KARTAL - Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi

Anneler Birliği Hat ve Tezhib Sergisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program öncesi Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından yapılan hat ve tezhip sergisini gezen Davutoğlu ve Şahin, öğrencilerin yaptıkları eserleri ilgi ve memnuniyetle karşıladı, her birini yakından inceledi. Bu esnada okulumuz öğrencilerinden Mücahit Kırcalı, Sare Hanım ve ailesinin isimlerinin yazılı olduğu bir kaligrafi hediye etti.

 

Program, okulumuz öğrencilerinden Bilal Demirel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mitat Tekçam, takdim konuşmasında Anneler Birliği Başkanı Nuran Yavuz da selamlama konuşmasında bulundu. Anneler Birliği'nin faaliyetlerini anlatan görsel sunumun ardından bu yılki programımızın onur konuğu Sayın Sare Davutoğlu Hanımefendi kürsüye davet edildi.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, eğitimin her toplumun en büyük önceliği ve en temel meselesi olduğunu dile getirerek, "Eğitimin bizim eski lisanımızdaki karşılığı bildiğiniz gibi terbiye. Terbiye denilince de akla annelik gelir. Çocuğun ilk mürebbiyesi, ilk terbiye edicisi annesidir. Dolayısıyla aslında bütün toplumun terbiye edicisi, mürebbiyesi de annelerdir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin zor günlerini gördüklerini, yaşadıklarını, birlikte hayır işine girmekte güçlük çekilen zamanlar olduğunu anlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çok şükür ki hayır işlerinin büyüdüğü, bereketlendiği zamanlara kavuştuk. Bizim kuşakların yetişmiş idealist insanları, Türkiye'yi o girdaptan çıkardı ve bugünlere getirdi. Şimdi hepimizin gündemi, elinden ve dilinden emin nesiller yetiştirmektir. Tek tipçi bir eğitim modeli, tek boyutlu, derinliği olmayan insan tipi yetiştirir. Oysa bu, toplumsal hayatın çeşitliliği ve dinamizmiyle bağdaşmaz."

Eğitimin, toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını birlikte karşılayan bir anlayışla şekillenmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "İnsanı sadece maddi bir varlıktan ibaret saymak, eğitimin ruhuna temelden ters bir anlayıştır. Sadece maddi ihtiyaçları esas alan bir anlayış, bireyciliğin önünü açar, başkalarını değil de sadece kendini esas alan birey toplumdan kopar. Neticede hem birey zayıf düşer hem de toplum zaafa uğrar. Sınırsız tüketim, sınırsız ihtiyaç, sınırsız özgürlük, sınırsız güç talebi insanı doyumsuz ve mutsuz kılar" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, savaşlar, ekonomik krizler, açlık ve sefalet yeryüzüne hızla yayılırken, insanlar arasındaki adaletsizliğin de arttığını belirterek, bu gidişe ve akıntıya karşı durmanın, dayanışmanın, paylaşmanın, başkasının hukukunu gözetmenin yeniden öğrenilmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

 Sare Davutoğlu, İmam Hatip Liselerinin eğitime olan katkısına değinerek, "Bütün evlatlarımızı, bütün çocuklarımızı, hangi okulda okurlarsa okusunlar bütün gençlerimizi elbette bir görüyoruz. Aralarında da fark gözetmiyoruz. Ne var ki hakkı teslim anlamında, imam hatip nesline ayrıca bir şükran borcumuz var. İmam hatipliler temel bilimleri İslami ilimlerle birlikte tahsil ederek, farklı bir zenginliğe sahip oluyor ve muazzam bir geleneği yaşatıyor. Türk eğitim sistemi için bu modelin ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu hepimiz biliyoruz. İmam hatip ruhu bir dava arkadaşlığı, dava yoldaşlığıdır. Bu gelenek, köklü bir geleneğin günümüzdeki tezahürüdür. Bir mana ikliminin, bir ilim ve irfan arayışının müesseseleşmiş halidir. Bu gelenek, geçmişte Farabileri, Gazalileri, İbn-i Rüşdleri, İbn-i Sinaları yetiştirdi. Akşemsettinler, Ali Kuşçular, Mimar Sinanlar, imam hatiplerin temeli olan, öncülü olan medreselerde yetiştiler. Bu geleneğin özü ilim, irfan, kendini bilmektir. 'Kendini bilen Rabbini bilir' düsturunca kendini bilmek her şeyin başı. Kendini bilen her türlü aşırılıktan, ifrattan, tefritten sakınır. Bu anlayış, imam hatipler eliyle eğitim sistemimizde olduğu için Türkiye'de aşırılıklar taraftar bulamıyor. Biz bunu birçok ülkede maalesef yaygın olan aşırılıkların Türkiye'de zemin bulamamasında çok net olarak görüyoruz."

Davutoğlu, imam hatiplerin büyük engeller aştığını, Türkiye'de temel hak ve özgürlük alanlarının genişlemesinin öncüsü olduğunu dile getirerek, imam hatip okullarının verdiği eğitimle toplumsal dokuya uygun nesiller yetiştiğini söyledi.
Yakın çevresindeki çok başarılı insanlardan, akrabası olan öğretmenlerden ve Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne başarıyla devam eden yeğenlerinden, okulu yakinen bildiğini ifade eden Davutoğlu, "Bu ilim, irfan ocaklarında ve özellikle Kartal'da yetişen gençlerimizin, dün olduğu gibi bugün de insanlığa büyük hizmetlerde bulunacağına yürekten inanıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Sare Davutoğlu'na Hz. Fatıma'nın eli deseniyle bezenmiş el işi bir vazo hediye etti.

Basından haberler

http://www.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=11336&hbid=7508

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2015 - Güncelleme: 07.05.2020 12:33 - Görüntülenme: 7543
  Beğen | 2  kişi beğendi